Over Iris

Iris van ’t Veer heeft in juni 2013 haar Bacheloropleiding Klassieke Zang afgerond bij docente Eugénie Ditewig aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar studie volgde ze lessen en Masterclasses bij onder andere Kees Boeke en Jill Feldman, Wilbert Hazelzet, Päivi Järviö en Karin van der Poel. In 2012 heeft Iris een semester in Helsinki (Finland) gestudeerd om zich te verdiepen in Fins en Scandinavisch repertoire en Barokmuziek bij docent Juha Karvonen.

Iris treedt regelmatig op met gevarieerd repertoire. Onder andere zong ze met Camerata Trajectina in de Nederlandse Barokopera De Triomferende Min in het Festival Oude Muziek in Utrecht. Qua solorepertoire heeft ze onder andere de sopraansolo in Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms gezongen, uitgevoerd door het Nijmeegs Studentenkoor Alphons Diepenbrock en het Leipziger Universitätsorchester. Iris zingt ook graag Oude muziek en is vijf jaar lang de vaste zangeres van Ensemble Oriana geweest, dat een rijk en afwisselend repertoire brengt van muziek uit de Renaissance. Hiermee heeft ze onder andere concerten gegeven in de Fringe-programmering van het Oude Muziek Festival in Utrecht. Ook het Lied brengt zij met veel liefde ten gehore, in het bijzonder Franse en Scandinavische liederen.

Op het moment houdt Iris zich vooral bezig met Le Nozze zonder Figaro, een voorstelling rond aria’s en duetten uit Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart, naar een idee van Iris en haar collega Esmeralda Schütz.
Ook werkt ze met pianist Rik Helmes aan een Fins en Zweeds Liedprogramma en zingt ze in Barokensemble Coronis. Daarnaast geeft Iris al 6 jaar met veel plezier en enthousiasme zangles op privébasis in Utrecht en is het mogelijk voor koren en bedrijven om workshops bij haar te volgen. Ook is zij sinds september 2015 de enthousiaste vaste dirigente van Studentenvrouwenkoor Medusa te Utrecht.

Voordat Iris haar opleiding tot klassiek zangeres begon, heeft ze een Bachelor- en Mastertitel Keltische Talen en Cultuur behaald aan de Universiteit Utrecht. Ze is in dit kader actief in het bestuur van de Stichting van Hamel voor Keltische Studies in Nederland, welke regelmatig lezingen en activiteiten organiseert in het vakgebied van de keltistiek.